Hoe werkt het?

Voice-over bestellen

Misschien is het vinden en bestellen van een voice-over of stemacteur voor jouw productie niet iets wat je dagelijks doet. Op deze pagina leg ik daarom uit hoe het proces in z’n werk kan gaan.

Script schrijven

Voordat ik als voice-over aan de slag kan met inspreken is het natuurlijk belangrijk om een goed doordacht script te hebben. Bedenk je hierbij goed wie je doelgroep is en welke taal deze doelgroep spreekt, zodat je boodschap zo effectief mogelijk overkomt.

Neem de tijd om het script ook even weg te leggen en bijvoorbeeld nog door iemand anders te laten lezen, om te voorkomen dat er straks zinnen in staan die absoluut niet lekker klinken. Probeer de tekst ook eens hardop te lezen. Klinkt dat goed? Mooi!
Toch niet helemaal lekker? Dan kan de tekst misschien iets meer naar spreektaal geschreven worden.

Briefing

Als het script definitief is kom ik in beeld en is het tijd om de voice-over duidelijk te briefen. Op welke manier en met welke tone-of-voice wil je het in laten spreken? Misschien heb je wel een goed voorbeeld gehoord bij mijn eerdere voice-over opdrachten. Welke lengte heb je in gedachten? En is er al muziek of beeld beschikbaar?

De gekozen muziek en de stijl van de montage kunnen erg van invloed zijn op de sfeer van de productie. Als voice-over is het altijd fijn om dit vooraf even te kunnen zien of horen, zodat ik kan proberen om de opname zo mooi mogelijk aan te laten sluiten op de productie.

Zitten er moeilijke woorden in je script? Laat dan ook even weten hoe deze uitgesproken moeten worden d.m.v. een audio-opname of door ze fonetisch te schrijven.

Opname

Als de details duidelijk zijn ga ik zo snel mogelijk aan de slag. In mijn professionele spreekcel neem ik de tekst(en) uit de briefing op. Vaak neem ik een aantal opties op, zodat je in de montage nog kunt kiezen welke take het beste werkt. In overleg is het mogelijk om live mee te luisteren tijdens de opname, zodat je waar nodig nog aanwijzingen kunt geven over het script.

Oplevering

Na de opname exporteer ik de audio als WAV-bestanden en lever deze aan via een webserver. Je krijgt in principe 2 versies van de audio: de kale audio en een optie waarbij het geluid al een beetje sound processing heeft gekregen. De variant met processing zorgt ervoor dat het geluid al wat ‘voller’ klinkt en dus beter overkomt in je productie. Als je zelf dus niet heel uitgebreid wilt gaan mixen, dan is de proceseed-versie waarschijnlijk de handigste keuze voor je.

Correctie

Meestal gaat het in één keer goed, maar het kan natuurlijk zo zijn dat er iets is wat je eigenlijk net even anders had willen horen. Laat me weten wat er aan de hand is en ik doe m’n best om zo snel mogelijk een retake voor je op te nemen.

In geval van tekstwijzigingen bestaat de kans dat ik hier een retakefee voor reken. Ik ga er immers vanuit dat het script definitief is op het moment dat we gaan opnemen.

Klaar om op te nemen? Ik hoor graag wat ik voor je kan doen!